Idézetek 1

 Idézzetek! Idézni csak az tud, aki már olvasott valamit.” (Idézet saját magamtól)

 

            „Olyan, mintha az örök harmónia önmagával beszélgetne, ahogy Isten kebelében beszélgethetett röviddel a világ megteremtése előtt. Olyan mélyen felkavarta a lelkemet, hogy úgy éreztem, mintha nem lenne fülem, se szemem, se más érzékszervem, de nem is volna szükségem rájuk.”

                                              Goethe (Gál Zsuzsa Bach-könyvéből)

 

            „… a harcban egyik oldalon a fanatikusok állnak, akik azt hiszik, hogy a cél szentesíti az eszközt, a másikon pedig mi, akik hisszük hogy az élet maga a cél, nem pusztán egy eszköz. Azok, akik szerint az igazság – bármit értsünk is rajta – fontosabb az életnél is, és mi, akik szerint az élet elsőbbséget élvez más értékek, meggyőződések és hitek előtt.”

 

                                                                       Ámosz Oz

 

            „… a tizenkilencedik század közepéig a világ nagy részében az emberek zöme három bizonyosságra támaszkodhatott: hol töltöm el az életemet, mivel keresem a kenyeremet, és mi fog történni velem halálom után.”

                                                                       Ámosz Oz

 

            Oz nagymamája arról, mi a különbség a szidó és a keresztény hit között:

- Tudod – mondta, a keresztények azt hiszik, a Messiás egyszer itt járt, és egy napon bizonyára visszatér. A zsidók szerint a Messiás még nem jött el. Emiatt volt annyi üldöztetés, vérontás, gyűlölet. Hogy miért? – kérdezte – Az emberek miért nem tudják kivárni? Ha a Messiás eljön, mondván, ’Helló, örülök, hogy újra találkozunk’, akkor a zsidóknak kell fejet hajtani. Ha viszont a Messiás azzal jön, hogy ’Jó napot, örülök, hogy találkozunk’, az egész világnak kell bocsánatot kérni a zsidóktól.”

                                                                       Ámosz Oz, a Könyvfesztivál vendége volt

 

            „… ha megfosztják az emberiséget a saját halhatatlanságába vetett hitétől, rögtön kiapad benne a szeretet, sőt egyáltalán: minden eleven erő is ahhoz, hogy folytassa az evilági életet. Ráadásul akkor semmi sem lesz erkölcstelen, szabad lesz minden, még az emberevés is.”

                                                                       Dosztojevszkij

 

Én Istenem, te szép hives patak,

Hová futottál, szökdeltél előlem”

 

                                                                       Nemes Nagy Ágnes

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr592310102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása