Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Vera Claythorne útban van egy harmadosztályú vonatfülkében új munkahelye felé. És vele egy időben kilenc másik ember is utazik, ugyanarra a helyre. Tíz, egymás számára teljesen ismeretlen ember, és mindenki más okból kelt útra, de a célállomás mindnyájuknak ugyanaz lesz.
Nyár van, tikkasztó hőség. Anglia partjainál van egy sziget, amiről mindenféle szóbeszéd járja. Nevének hallatára zavaros gondolatok támadnak az emberek fejében. Amikor a szigetre lépve elköszönnek a csónak vezetőjétől, aki áthozta őket a vízen, még nem tudják, hogy örökre megszűnt az összeköttetésük a külvilággal. A Néger-sziget (amely jellegzetes formájáról kapta a nevét) minden látogatójának szobájában ott lóg bekeretezve egy gyerekmondóka, amely így kezdődik:


"Tíz kicsi néger, éhes lett egyszer és vacsorázni ment
Egyik rosszul lett, megfulladt, s megmaradt kilenc."


Agatha Christie (leánykori nevén Agatha Mary Clarissa Miller) 1890-ben született, és életének 86 éve alatt mintegy 80 detektívregényt és krimit írt. A Tíz kicsi néger-t 1939-ben írta, és magyar nyelven legutóbb, 2010-ben jelent meg az Európa Kiadó kiadásában. A regény cselekményének fonalát, hihetetlen fondorlatossággal vezeti az írónő, miközben az olvasó észre sem veszi, hogy a könyv "odaragadt" a kezéhez.
Az addig üres ház lakói rövid időn belül megérzik, hogy egy hatalmas társasjátékhoz hasonlatos bűnügyi regényszerű szituációba csöppentek. De a tíz emberből vajon hányan hagyják el épségben a szigetet?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr992458926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása