konyvtarosok 2011.11.28. 20:49

Ti írtátok

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy évente legalább egyszer a figyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő anyanyelvünkre. November 13. – amely a magyart államnyelvvé tevő törvény 1844-es elfogadásának időpontja, - alkalmat teremt iskolánknak a magyar nyelv közös megünneplésére. Ez alkalomból az általános iskolásaink fogalmazásokat írtak a magyar nyelvvel kapcsolatosan felmerülő gondolataikról, érzéseikről.                                           Olvassátok nagy –nagy szeretettel: Bodor Eszter tanárnő, igazgatóhelyettes

 

 Szupkay Benedek 5. osztályos tanuló írása a magyar nyelvről

Ha elgondolkozom azon, hogy mit jelent a magyar nyelv, nyomban elcsodálkozom.

Az, amit a magyartanárunk olvasott egy napon, nagyon elgondolkodtatott. Egy vers volt, ami arról szólt, hogy egy magyartól megkérdezték külföldön, miért szép az anyanyelve? Erre ő mondott egy nagyon sok szinonimával helyettesíthető szót, és megkérdezte, hogy fejezik ki idegen nyelveken? A külföldiek nem tudtak válaszolni. Az a nyelv, amit én beszélek, gazdag szókincsű, talán a leggazdagabb Európában. Szerencse, hogy nem francia vagyok, akinek meg kell tanulnia magyarul, hanem egy magyar, aki tanulhat a többi , könnyebb nyelven. Ha elmennék Angliába, akkor biztosan nagyon hiányozna a nyelv, Magyarország. Ott senki sem beszélne úgy, mint én, és nagyon magányos lennék egyetlen magyarként.

Büszke vagyok rá, hogy az enyém a legszebb és a legrejtélyesebb nyelv!

 

Juharos Eszter 5. osztályos tanuló írása a magyar nyelvről

 A magyar nyelv

 A mai rohanó világban már nem is fogjuk fel, hogy mi a nyelv. Kommunikációs eszköz és kész. Pedig lényegesen több mint holmi kapcsolatfelvétel tárgya. A nyelv maga a haza, az a biztonság, amit egy másik nyelvvel nem lehet kifejezni. Európában a magyar nyelv a legválasztékosabb. Rengetegféleképpen ki lehet fejezni, ha szeretünk valakit, várunk. Ma, ha valakinek el kell hagynia az országot, bárhol telepszik le mindig, ha magyar szót hall, hevesebben ver a szíve. A nyelvtan bonyolult ugyan, de érdemes megtanulni. Egy okos embernek sokkal könnyebb beilleszkednie bármilyen közösségbe!

Örülök, hogy egy kivételesen érdekes és szép nyelv birtokosa vagyok, igyekszem megőrizni tisztaságát!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr133419441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása