konyvtarosok 2011.12.12. 13:51

Ti írtátok

A Magyar Nyelv Napjára készült írásokból most a hetedikesekét olvashatjátok.

Kiss Nikoletta 7.osztály:

Mit jelent számomra a magyar nyelv?

Nem csak azt a plusz tantárgyat, ami kemény és sokat kell rá tanulni, hanem életem minden napjait is. Hogyan tudnánk egymással kommunikálni, mi magyarok, ha nem született volna meg a nyelv? Ez az egyik legszebb és legnehezebben tanulható tantárgyat is jelenti Magyarország lakosságának többsége nem tudja, hogy mit is értünk pontosan anyanyelven. Az iskolában bővíthetjük ismereteinket magáról a magyarságról. Olyan szabályokat tanulhatunk meg, amelyeknek az idő múltával többször is hasznát vehetjük. Megtanulhatjuk saját nyelvünk kommunikációjának alapjait és használatát. Szókincsünk rendkívül gyorsan változik és bővül. A mai fiatalság a beszéd szlengesebb formáját használja, míg az idősebb a régi stílusú szavak mellett horgonyoztak le. Sajnos, olyan szavak is kialakultak, melyek használata nem túl előnyös. Bizonyára mindenki elköveti azt a hibát, hogy néha-néha erkölcstelen szavak hagyják el a száját, de ezt nem ajánlatos túlzásban vinni! Régen teljesen más szavakat használtak. Sértő szavaknak számított például a: fattyú és a félkegyelmű szó. Ugyanakkor a régmúlt költői, olyan gyönyörű szavakkal tudták leírni érzéseiket, amelyek egész Magyarországot rabul ejtették!

Büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem!

 

Szabó Krisztina 7.osztály:

Büszke vagyok, hogy magyarnak születtem, hogy ebben a csodaszép országban élhetek! Európa szívében lakunk több mint ezer éve, nyelvileg teljesen elszigetelve. Jól jellemzi a magyarok kitartását és állhatatosságát, hogy ennek ellenére, még mindig fennmaradt a világon egyedülállóan, csodálatos nyelvünk. Rengeteg kínt és szenvedést éltünk át történelmünk során, erre utal Kölcsey Ferenc: Himnusza. A magyar nép mindig fellázadt elnyomói ellen, például: török hódoltság, Habsburg-uralom. Még azt is kibírtuk, hogy országunk kétharmad részét elcsatolták az I. világháború után. Kultúránk egyedülálló a világon, büszkék lehetünk tudósainkra kik olyan találmányokkal gazdagították a Földet, mint például a gyufa, helikopter, dinamó, golyóstoll, C-vitamin, telefonközpont, hangosfilm. Hazám a világ legszebb tájai közé tartozik: csodálatosak nemzeti parkjaink, ahol rengeteg, csak Magyarországon honos növények és állatok élnek. Felnézek nagy költőinkre, mint például Petőfi Sándorra, Vörösmarty Mihályra, Kölcsey Ferencre. Ahhoz, hogy további ezer évig éljen a magyar nép, óvnunk és őriznünk kell nyelvünket és hagyományainkat. Próbálom a szerény kis eszközeimmel jobbá tenni szülőföldemet.

„Hazádnak rendületlenül

Légy híve, ó magyar”

(Vörösmarty Mihály)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr893457789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.12.23. 22:25:17

Jó volt olvasni. Olyan tiszta gondolatok... Úgy érzem, hogy nem rontotta meg Őket a Nyugat-imádat,és a "pénz-kultusz". Bárcsak megmaradnának mindig ilyennek!

Köszönöm!
süti beállítások módosítása