OSZK_homlokzat03.JPG

Nemzeti Könyvtárunk, az Országos Széchényi Könyvtár létrejöttét gróf Széchényi Ferencnek (1754-1820) köszönhette, aki a régi nemzeti könyvkincset országszerte és külföldön felkutatta, és gyűjteménnyé egyesítette, majd közhasználatra bocsátotta. 1802. november 25-én kelt a könyvtár alapító okmánya. Magyarország első nyilvános nemzeti közgyűjteménye és közintézménye a következő évben nyílt meg az olvasók és kutatók számára.

Kétszáztíz év telt el azóta. A könyvtár, híven feladatához, egyre gyarapszik, hiszen "gyűjti, feltárja és megőrzi a magyar nemzeti kultúra írott, nyomtatott, audiovizuális és elektronikus formában létrejött értékeit."

olvasóterem.jpgNem először járunk kilencedikesekkel a könyvtárban. Most Marosán Hajnal tanárnővel és 9.D-s informatika csoportjával látogattuk meg, és szerencsénkre nagyon hozzáértő, barátságos vezetéssel nézhettük meg a régi Széchényi-gyűjteményt, az olvasótermeket, katalógusokat, a kölcsönzőpultot a népszerű kis "vonattal", ami a raktárból szállítja fel a könyveket. Eligazítást kaptunk a különböző emeleteken található tárakról, a könyvtár használatáról, és megcsodálhattuk Shakespeare makettházát.shakespeare.jpg( A jegyünk ugyan nem volt érvényes a Porcelán és könyvritkaságok  kiállításra, de egy pár darabot láthattunk kiállítva a Vilmos herceg esküvőjére készült herendi étkészletből.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr604555871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása