konyvtarosok 2013.04.26. 12:28

Tudtad-e...?

lego.jpgLego könyvtáros

A Legó szakemberei kitalálták, hogy legyen egy könyvtárosnő is a csapatban, ami egyébként igazán támogatandó ötlet. De ahelyett, hogy valami "superlibrarian" mentené meg a világot a gonosz betűfalóktól, csak fogták az összes sztereotípiát, ami eszükbe jutott, és amit csak lehetett belesűrítettek egy tízcentis kis figurába. A mellékelt képhez nincs is sok kommentár: szemüveg, kardigán, frizura, minden a helyén, a "Shhh!" feliratú bögréért pedig még egy kreatív-díj is járna.:)
Mivel a Legónak van honlapja is, ott sikerült szavakban is összefoglalni, milyenek vagyunk mi, könyvtárosok.

A könyvtáros a könyveket szereti a legjobban az egész világon. Bárcsak mindenki annyira szeretne olvasni, mint ő, a világ jobb hely lenne és csendesebb is. A könyvtáros rendkívül fontosnak tartja, hogy a könyvet kellő tisztelettel használd, mindig használj könyvjelzőt szamárfülezés helyett.(!) És ami a legfontosabb: soha, soha ne vidd vissza késve a könyvet!”

Utóbbival maximálisan egyetértek....

Archiválja az Internetet a British Library

A brit nemzet "digitális memóriájának" megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot.
Az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen -- jöjjön bármilyen technológiai fejlődés.
Remélhetőleg a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek.

hobo.jpgHíres és hirhedt könyvtárosok – és akik a könyvtárból elszármazva híressé váltak

A Könyvtárosok Világnapja volt április 14-én, ez adta az apropót, hogy a teljesség igénye nélkül megemlítsünk pár híres, sőt hírhedt embert, aki életének valamelyik szakaszában könyvtárosként tevékenykedett. Kevesen tudják, hogy Mao Ce-tung a pekingi egyetem segédkönyvtárosa volt, vagy épp J. Edgar Hoover az FBI igazgatója 1919-ig a Library of Congress-ben dolgozott, Péter Gábor az ÁVO, ÁVH vezetője nyugdíjazásáig könyvtárosként kereste a kenyerét. Közismertebb tény nálunk Zalatnay Cini börtön könyvtárossága vagy Zámbó Krisztián közmunkája a dunavarsányi könyvtárban.

Nézzük inkább azokat, akikre büszkék vagyunk. Kezdjük a sort védőszentünkkel: Szent Lőrinc (Róma, 258. augusztus 10.) a katolikus egyház leginkább tisztelt szentjeinek egyike, számos hivatás mellett a könyvtárosok védőszentje is, mivel az Egyház könyveinek is ő volt a gondviselője, szegény kegyetlen halált szenvedett, rostélyon sütötték meg.
A nevek között pl.: Casanova, Berlioz, Gazdag Erzsi, Weöres Sándor, Hobo, Karafiáth Orsolya stb.

Azt hiszem, talán mégis inkább örülök, hogy könyvtáros lettem...:)

Forrás: K.I.T.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr755246079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása