„Az ember a könyvtárban egy nagy tőke jelenlétében érzi magát, amely kiszámíthatatlan kamatokat osztogat nesztelenül” (Goethe)

A könyvtár története egyidős a gimnáziuméval, melyet 1936-ban alapítottak. A megszüntetett kecskeméti Magyar Királyi Állami Főreáliskola az akkor induló iskolának adományozott több ezer értékes szépirodalmi és szakkönyvet, lexikont - köztük több könyvritkaságot, muzeális darabot – amelyeket ma már természetesen nem kölcsönzünk. Ez a - jórészt 19. századi, 20. század eleji - könyvállomány képezte a könyvtár alapját. (A 104 db. muzeális, 1850 előtti könyvünkből, a NKA pályázatával, hármat 2009-ben restauráltattunk az Országos Széchenyi Könyvtár restauráló műhelyében, lásd: "A könyvtár kincseiből".)

Az állomány ma már mintegy 21 ezer kötet könyvből, tankönyvből és több mint 8oo audiovizuális és elektronikus dokumentumból áll.

A könyvtár jelenlegi helyén, az épület első emeletén - több költözés után - 2015 óta van. A 6o nm-es olvasóterem alkalmas könyvtárhasználati órák, kiscsoportos szakórák megtartására, és gyakran tartunk itt versenyeket, filmvetítéseket, különböző megbeszéléseket is. Így a könyvtár amellett, hogy információs központ, közösségi térként is működik, de megfelel az egyéni, elmélyültebb felkészülésre is.

Az olvasóterem egy 2o nm-es helyiséggel egészül ki, ahol a könyvek számítógépes feldolgozása zajlik. A régi könyvek és a tankönyvek is külön teremben kaptak helyet.

A folyosói és könyvtári tárlókban az aktuális eseményekhez, ünnepekhez kapcsolódó kis kiállítások váltják egymást. A könyvtár előtt kapott helyet a „könyv cserebere”, ahol saját, vagy selejtezésre szánt könyvek cserélhetnek gazdát.

A könyvtárhasználati órákon túl, rendszeresen meglátogatunk tanulóinkkal más könyvtárakat is, pl. a kerületi Nagykönyvtárt, a központi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárt, az Országos Széchenyi Könyvtárt.

Az Iskolai Könyvtárak Világnapja alkalmából meghirdetett pályázatokon diákjaink az elmúlt években többször is eredményesen vettek részt.

A könyvtári állomány nyilvántartására és kölcsönzésére a Szirén integrált könyvtári rendszert használjuk, az állomány feldolgozása folyamatos. Online katalógusunkból otthonról is lehet tájékozódni.


 Az Iskolai Könyvtárak Világnapja 2010 alkalmából indult a KÖNYVTÁRPATRÓNUS cím adományozása. Könyvtárpatrónus oklevelet az kaphat, aki a könyvtárért végzett munkával, vagy könyvadománnyal bizonyítja elkötelezettségét és segítőkészségét a könyvtár iránt.


EREDMÉNYES KÖNYVTÁRI PÁLYÁZATOK

  • 1993 -PRO RENOVANDA CULTURA HUNGARIAE
    Könyvtárfejlesztési pályázat
  • 2002- FŐVÁROSI KÖZOKTATÁSFEJLESZTÉSI KÖZALAPÍTVÁNY
    Könyvtárfejlesztési pályázat
  • 2007 -XVIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
    Eszközfejlesztési pályázat
  • 2008 – NEMZETI KULTURÁLIS ALAP
    Könyvtári Szakmai Kollégium Pályázata - Muzeális könyvek restaurálása
  • 2009 - NYELVIZSGÁZTATÁSI AKKREDITÁCIÓS KÖZPONT
    Szótár támogatási pályázat
  • 2015 - Wekerle Sándor könyvtárbővítési pályázat
  • 2016 - Wekerle Sándor könyvtárbővítési pályázat

ÉS EGY KIS ÉRDEKESSÉG: "DÁVID ÉS GÓLIÁT" A KÖNYVTÁRBAN

A legkisebb könyv...

Gorkij, Maxim - Huszonhat férfi, egy leány: elbeszélések.-Bp. : Európa, 1976.-315 p.: ill; 6x4 cm

...és a legnagyobb:

Larousse, Pierre – Grand dictionnaire universel du XIXe siecle : tome 4 .- Paris : Larousse, 1875.- 2024 p. ; 34 cm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr433126412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.08.25. 14:31:32

Kitűnő választás szerintem a Goethe-idézet a könyvtárról,a Post legelején!

Az egész könyvtár nagyon klassz!
Valamikor réges-régen aktívan jártam könyvtárba... talán legutóbb 1998 körül.
Rég volt,szép volt,-hasznos volt.

A Gimnázium Könyvtárába csak a Gimnázium tanulói /dolgozói iratkozhatnak be?

További sikereket,élményeket,és jó postokat kívánok!

konyvtarosok 2011.08.30. 10:10:25

Köszönöm a dícsérő szavakat és a jókívánságokat!Rám fér... A könyvtárba sajnos igen, csak az iskola tanulói és dolgozói jöhetnek, nem nyilvános.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.09.03. 07:23:27

@AEkonyvtaros: Köszönöm a Választ!

Természetesen ez a könyvtár szellemi értékéből nem von le semmit,-hogy zártkörű tagsága van.
süti beállítások módosítása