... a karácsonyt az Európán kívüli földrészeken is igen változatosan ünneplik, akkor is, ha a lakosság túlnyomó többsége nem keresztény. Néhány változat:

Betlehem
Betlehemben, a Jeruzsálemtől 8 km-re fekvő városban, Jézus születésének helyén, keresztények tízezrei gyülekeznek a világ minden tájáról. A Születés Temploma alatt található Születés barlangban letérdelve csókolják azt az ezüst csillagot, amely Jézus egykori szülőhelyét jelzi.
Ausztrália
A karácsony Ausztráliában rendszerint nagyon meleg. Fenyőfa helyett sokszor műfenyőt állítanak, vagy a Christmas Bush-sal (Karácsony bokor) veszik körül magukat, mely egy ottani őshonos növény. A legtöbb helyen a Mikulás szörfön vagy kengurun érkezik. Sok család a tengerparton tölti az ünnepet, az ünnepi vacsorát pedig nem este, hanem napközben költik el, piknikeznek.

India
Az indiai keresztények karácsonykor banán- illetve mangó fát díszítenek, kisebb olajlámpákat gyújtanak meg. A családtagok megajándékozzák egymást, de jótékony célra is áldoznak, a szegényeknek is adnak egy kis baksist. Indiában ebben az időben virágzik a mikulásvirág, ezzel díszítik a templomaikat.
Japán
Csak egy százalékuk keresztény, ennek ellenére az emberek örökzöldekkel, fényekkel dekorálják otthonaikat, az üzleteiket, és meg is ajándékozzák egymást. Egy buddhista szerzetes, Hotei-osho az ottani Mikulás figura. Minden házba visz ajándékot, hátul is van szeme, ezért a gyermekek kifogástalanul viselkednek, ha a közelben van.
Kína
A keresztény családok gyermekei színes papírból illetve virágokból készített díszekkel, égőkkel ékesítik a fákat. Muszlin harisnyákat is kiakasztanak, oda várják az ajándékot. A kínai karácsonyfákat „a Fény Fái”-nak nevezik. A Mikulást Dun Cse Lao-nak hívják, mely szó szerint „Karácsony Öreg Apó”-t jelent.
Mexikó
A karácsony előtti kilenc nap nagyon fontos része az ünnepnek, melyet Posadas-nak (vendégfogadó) hívnak spanyolul. Minden nap felelevenítik, ahogy Mária és József szállást keres. Két gyermek viszi Mária és József figuráját, egy csoport kíséri őket. Bekopogtatnak házakba, ahol először elutasítják a menedéket keresőket, de kisvártatva beengedik őket. A gyerekek kedvence a piñata (ejtsd: pinyátá), mely egy élénk színekkel díszített papírból vagy agyagból készített figura, apró játékokkal és édességgel megtöltve.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr572516982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása