konyvtarosok 2012.01.02. 17:23

Ti írtátok

Most az utolsó írását olvashatjátok annak a sorozatnak, amelyben a "kissztehlósok" fogalmazták meg gondolataikat a Magyar Nyelv Napja alkalmából. Szeretettel várom további írásaitokat is!

Németh Csenge és Kántor Dóra 8. osztály

A magyar nyelv változásai

Irodalmi nyelv

Árpád a hajnali nap első sugaraival kel, hogy időben érkezzen az iskolába. A reggeli étkét az édesanyja készíti el számára. Sietve elfogyasztja, majd az 50-es villamoson döcögve jut el a tanulás szentélyébe. Útközben azon elmélkedik, milyen órái lesznek aznap: geográfia, biológia, számtan, torna. Aztán eszébe ötlik, hogy történelemből írásban felel az osztály. Persze, mert múltkor a kőszívű tanár miatt pórul járt a nebuló! Végül arra jutott, mennyire örülne, ha barátainak szentelhetné az idejét.

Köznyelv

Árpád minden reggel hajnalban kel, hogy beérjen az iskolába. Reggelijét az anyukája készíti. Gyorsan megreggelizik aztán az 50-es villamossal megy iskolába. Miközben utazik, azon gondolkodik, milyen órái lesznek aznap: biológia, földrajz, matematika, testnevelés. Majd eszébe jut, hogy történelemből röpdolgozatot írnak. Végül arra jutott, hogy mennyivel jobb lenne, ha a barátaival tölthetné az időt.

Szleng

Árpád korán kel reggelente, hogy beessen a suleszba. A reggeli kajeszát az ősei készítik neki. Gyorsan betömi a kaját, aztán az 50-es villingerrel zúz a suliba.Utazás közben azon agyal, milyen órái lesznek aznap: föci, biosz, matek, tesi. Aztán eszébe jut, hogy töriből röpdolit ír a banda. Persze mer’ múltok a szenya tanár jól megszívatta a csóri gyereket. Végül azt gondolta, mennyivel jobban bírná, ha ma a haverokkal lóghatna.

Ebből a három példából jól látszik, mennyit változott a magyar nyelv. Fontos, hogy időről időre megújuljon, de anélkül, hogy „beszennyeződne”. Azonban büszkék lehetünk arra, hogy ez a kincs ezer évig is fennmaradt a Kárpát-medencében és mint egy különálló sziget, kiemelkedik környezetéből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr773514320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása