konyvtarosok 2010.04.15. 10:51

Könyvajánló

Csaplár Vilmos: Hitler lánya

       A regény a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetét jeleníti meg. Egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelme és a nagy, történelmi sorfordító események (1944 és 1956) drámai pillanatai kapcsolódnak össze ebben filmszerű, remekül pergő kalandregényben.A szerteágazó elbeszélés jó fél évszázadot ölel fel, bejárja Magyarországot, miközben egyre komorabb képet fest a mindenkori hatalom és az egyéni sors kapcsolatáról.

„Csaplár Vilmos regényét nem utolsó sorban az teszi rendkívül izgalmassá és rendhagyóvá - vélte Gács Anna kritikus -, hogy képes összebékíteni két, látszólag összebékíthetetlen dolgot: elbeszélője egyfelől jóízűen sztorizó kisembernek hat, másfelől a végzet szenvtelen végrehajtójának.Merészen eredeti vállalkozás: anekdotákat, vicceket, történelmi apokrifeket és valóságos forrásokat dolgoz össze szövevényes, de biztos kézzel szerkesztett történelmi regénnnyé."

 A Hitler lánya című regényért Csaplár Vilmos kapta a három millió forint értékű 2010-es AEGON Művészeti Díjat és Major Janka kisplasztikáját.

 Az AEGON Művészeti Díjat első ízben Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, majd 2007-ben Rakovszky Zsuzsa költő kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, 2008-ban Térey János költő Asztalizene című színművéért, tavaly pedig Jónás Tamás Önkéntes vak című verseskötetéért.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr321922999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása