Babits Mihály: Ritmus a könyvről (részlet)

 

  Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
  hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
  mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
  így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.

                           

 

                

       
1995 - ben nyilvánította az UNESCO a könyv napjává április 23 - át, amely egyúttal a Szerzői Jog Világnapja is. Április 23 - án halt meg Shakespeare és Cervantes.

A nap célja, hogy emlékeztessen az olvasás fontosságára és szépségére, a könyveknek az életünkben betöltött szerepére. A könyv napjához kapcsolódó nemzetközi könyvünnepet, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált katalán szokás szerint virág és könyv ajándékozásával nyitják meg. (A katalánoknak ez a nap egyben védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja is. Ezen a napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta.)

Idén, - Csehország, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína és Románia nagy sikerű bemutatkozása után, - Izrael kultúrája, kortárs irodalma és könyvkiadása vendégeskedik Budapesten.

A könyv napja alkalmából a könyvtár előtt megint lehet fát öltöztetni, ezúttal szép zöld levelekkel, a tavaszra való tekintettel. A kevenc könyveitek címét írhatjátok a levelekre, és ezeket akaszthatjátok az ágakra. Remélem, a fa gyorsan lombosodásnak indul!!! : )

Itt szeretném megköszönni iskolánk védőnője, Horváth Györgyi és férje, Pommersheim Ferenc könyvadományát, amellyel gazdagították a könyvtárt, sokunk örömére.

A könyv történetéről A könyv évezredes útja c. műből tudhattok meg részleteket.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr961941958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása