Azaz: növények és állatok. Itt vannak körülöttünk. Csöndes, néha észrevétlen részesei az életünknek. (Na jó, nem mindig csöndes és nem mindig észrevétlen.) Jó, hogy vannak. Sokat adnak nekünk. Általában önzetlenül. (A növények biztosan!) Mi pedig nem mindig viszonozzuk a jót, sőt. Az ember viszonya a növény-és állatvilághoz bizarr: gondozzuk őket, szeretjük őket, használjuk őket, tartunk tőlük, írunk róluk, megesszük őket. Csak egyszer kellene igazán belegondolni, hogy milyen lenne nélkülük? A Föld, állatok és növények nélkül...  Május 10-én a Madarak és fák napját  ünnepeljük, 1996 óta. Május 15-e az állat - és növényszeretet napja.

Az írók mindig szívesen fordulnak témáért az állatokhoz. Romhányi József Szamárfül c. kötetében zseniális nyelvi bravúrral szólaltatja meg őket, és ahogy Ezopusz vagy La Fontaine fabuláiban, itt is bizony magunkra ismerhetünk. (Ha van önkritikánk.) Nagy Lajos Képtelen természetrajzában rádöbbenhetünk, hogy mennyire "természetellenesek" vagyunk. Gerald Durrell, híres természetbúvár és természetvédő számtalan ismeretterjesztő könyvet írt az állatokról. (Pl. A családom és egyéb állatfajták, Madarak, vadak, rokonok). Konrad Lorenz, a modern etológia atyja sokféle állatot tartott, a róluk írt népszerű könyvei -  pl. Csillogó víztükör - a természetszeretők számára a mai napig  "kötelező olvasmánynak" számítanak. Fekete István állathőseivel már gyerekkorunkban megismerkedhettünk: Vuk, Kele, Csí, Bogáncs, Lutra felejthetetlenek maradnak. Még most sem késő olvasni őket! A növényekről, fákról azt szokták mondani, hogy ők a Föld tüdeje. Jelen vannak kertjeinkben, erdőn, mezőn, ablakainkban, bútorainkban, ruháinkban, tányérunkon, irodalomban, művészetekben... A fűszertől az elvont szimbólumig. Azt hiszem, túlzás nélkül lehet mondani: nem tudnánk élni nélkülük. Vagy igen? Te hogy gondolod? Most mindenesetre jön a hétvége. Lehet kirándulni, egy nagy fa alatt lecsücsülni, tücsökciripelést hallgatni és sonkás-sajtos szendvicset enni, mondjuk  egy kis paradicsommal... : )

Nálatok laknak-e állatok?

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr651997222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása