Stanislav Lem: Éden
   Valahol, ahonnan naprendszerünk is más képet mutat, komplikáció lép fel egy űrhajón, amely szerencsésen landol (belefúródik a talajba) egy idegen bolygón. A hajótestben egyre csak fogy az oxigén, és a hatfőnyi legénységnek napokba telik, hogy feljussanak a levegőre a termékenynek tűnő zsíros talajon át. Felérve egy civilizációs sivatag közepén találják magukat, ahonnan csillagtúrákat indítanak a bolygó felderítése végett.
  Az egyik felderítőútról visszatérve észreveszik, hogy valaki vagy valami járt a hajón. Egyre furcsább és furcsább dolgokat fedeznek fel. Megtalálják a bolygón az értelem jeleit, de szélsőségekbe ütköznek. A kép semmiképpen sem akar összeállni. A kapcsolatteremtést és megismerést nehezíti számukra, hogy az édenlakók „elzárkóznak” előlük. Ekkor egy kis segítség érkezik, mely mindent megmagyaráz. Ezek után nem is olyan biztos benne mindenki, hogy haza kéne menni…
„Jertek tehát, alapítsunk képzeletben, legeslegelölről kezdve egy államot; a létrehozó ok – minden valószínűség szerint - a mi szükségletünk lesz.”
   A platóni gondolat mindenkor időtálló, és megőrzi érvényességét. Az utópia gondolata régóta téma az irodalomban. Lem regénye elgondolkodtat bennünket, vajon érdemes-e beleszólnunk, vagy megváltoztatnunk egy társadalmi berendezkedést. Ha nem értjük, vagy idegen, akkor nem is jó? Vajon be kell-e avatkozni, hogy saját ideálunkat teremtsük meg, és ha mindezt erőszakkal tesszük, akkor lehet-e béke a gyümölcse?
  A lengyel író műve, mindamellett, hogy érdekes, elgondolkodtató, és a maga műfajában, a sci-fiben kiemelkedően jó, még intenzív filozófiai tartalommal is bír. A végkifejletben pedig megtudjuk, hogy főhőseink problémáit, pusztán az emberi gyarlóság egyik formája okozta.
  Minden érdeklődőnek szívesen ajánlom e könyvet, amely kalandos, könnyed, és mégis mély értelemmel bír. A mű a Kozmosz Könyvek sorozatában jelent meg 1981-ben.
 2010. 06. 06
Papp Roland Viktor, 11a

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr412065574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása