...százhúsz éve, 1890. október 26-án hunyt el Carlo Collodi olasz író, újságíró, Pinokkió "szülőatyja". Az én gyerekkoromnak egyik meghatározó könyve volt, de biztos, hogy Ti is találkoztatok vele, ha másképp nem, a Disney filmben.

1881-től a Giornale dei bambini című gyermekújság kezdte folytatásokban közölni az Egy bábu története című művét, amelynek főhőse az életre kelt fabábu, aki számtalan kaland árán végül megtanulja, mit jelent embernek lenni. A mese végére igazi hús-vér kisfiúvá válik megalkotója, az idős Gepetto mester legnagyobb örömére. A mű már az első részektől óriási siker volt, ám az egyház eleinte tiltakozott a mese ellen, mondván, a lázadás szellemét közvetíti az ifjú olvasók felé. 1883-ban könyv alakban is megjelent a mű Pinokkió kalandjai címmel. 1892-ben angolra is lefordították, és a fabábu története megkezdte világhódító útját. 1940-ben Walt Disney álmodta vászonra, és lett belőle minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmje. 2002-ben az Oscar-díjas Roberto Benigni vitte filmre, és a főszerepet is eljátszotta, abban a bohócruhában, amelyet még Fellini tervezett meg a filmhez. Pinokkió története alapján írta meg Alekszej Tolsztoj az Aranykulcsocska, avagy Burattino története című meséjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr72400109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyoz 2010.11.11. 12:43:50

A Pinnocchio minden gyermek számára szerintem kötelező olvasmány - hiszen erkölcsre, munkaszeretetre nevel.

vikipdr 2011.02.15. 08:34:57

Mindenki ismeri ezt a magávalragadó művet.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.09.15. 11:40:18

Nem lenne teljes a Világirodalom Carlo Collodi nélkül!
süti beállítások módosítása