Igazi időutazáson vehetsz részt, ha belelapozol a Retró szótárba.
Építőtábor, úttörővasút, Bambi, kisdobos, fecske úszónadrág, banánszoknya, nejlonharisnya, orkánkabát, mackónadrág, maszekolás, szimpla, társbérlet, tantusz (leesett?), házmester, tévétorna, Közért,  Miska bácsi,Trabant, Moszkvics, ülőkalauz, stb.,stb.
A szótárral persze kemény idők és emlékek is felidézhetők: beszolgáltatás, padláslesöprés, kulák, csengőfrász, Gulag, kirakatper, kitelepítés, ÁVO, ÁVH, B-listázás.
Burget Lajos hat éve kereste fel a Tinta Kiadót ötletével, hogy összeállítaná a második világháború és a rendszerváltás közti időszak korfestő szavainak szótárát. Nemsokára már nemcsak Magyarországról, de a világ minden tájáról jöttek  a javaslatok, amelyeket a szerző lelkiismeretesen átnézett, kiszűrt, és bedolgozott a szótárába. Ez az utolsó munkája, amelyet  ugyan befejezett, de a kiadását már nem érhette meg, mert 75 éves korában, 2007 januárjában elhunyt. A szótárt megtalálod a könyvtárban!

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr642405086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyoz 2010.11.11. 12:41:22

A Retró-szótár legfőbb érdeme, hogy kiszélesíti a szókinc mellett az emberek történeti és tárgyi tudását is.
A nyelv fejlődésében tükrözi korunk sajátosságait.

Gyoz 2010.11.14. 07:06:06

Hozzátenném még a kifejezést"leesett neki a tantusz".
Sokan nem is tudják manapság, mi is az a tantusz? (pénzt helyettesítő érme nyilvános telefonáláshoz)
süti beállítások módosítása