konyvtarosok 2010.11.29. 18:47

Tudtad-e...

Az advent szimbolikája

A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére való várakozás, előkészület, reménykedés  időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.

Valamikor éjféli harangszó hirdette az adventi időszak kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor az emberek még szigorú böjtöt is gyakoroltak. Az advent igazi meghitt hangulatát a hajnali misék adták, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének", roráténak is neveztek. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg, ahol fűzfavesszőből fontak koszorút  és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 23 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún, amelyek jelentése: hit, remény, szeretet, öröm. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszítették.

(forrás: www.sulinet.hu)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr722481828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása