... január 1-jén a BÉKE VILÁGNAPJÁt VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta. Ez a nap arra figyelmeztet, hogy az új évben (is) próbáljunk meg  békében élni környezetünkkel, a minket körülvevő világgal, és nem utolsósorban: önmagunkkal.

 ... ezen a napon jelent meg az első magyar időszaki sajtótermék, az enciklopédikus jellegű Tudományos Gyűjtemény, melynek számos kötete könyvtárunkban is megtalálható. A nyelvújítási harc utolsó, döntő szakasza a Tudományos Gyűjteményben zajlott (Kazinczy: Orthologus és neologus nálunk és más nemzeteknél, 1819).

 ... január 6. - VÍZKERESZT napja, a karácsonyi ünnepkör zárónapja; ezután veszi kezdetét a farsangi időszak. Háromkirályok napjának is nevezik, (Gáspár, Menyhért és Boldizsár a betlehemi csillagot követve, hódolt a gyermek és édesanyja, Mária előtt). Az egyház e napon emlékezik meg Jézus megkeresztelkedéséről. A víz megkereszteléséből, (megszenteléséből) ered a magyar vízkereszt elnevezés. A  vízszentelést a templomokban végezték, de a hívek haza is hordták meghinteni vele a házat, a földeket a gonosz szellemek ellen. Hittek gyógyító erejében is. 

... a FARSANG szavunk német eredetű: a január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak az un. húshagyókeddel végződik. (Németül Fastnacht, amiből nálunk előbb fassang majd farsang lett.) A farsang eredetéről, szokásairól bővebben olvashtsz itt!


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr512556644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása