... mi a haiku? Ha olvasod a blogot, láthatod, hogy gyakran szerepelnek benne haikuk, mert nagyon szeretem őket: három-négy sorban szólnak az élet lényeges dolgairól, egy szóval sem mondanak többet a kelleténél, és mindennél jobban megadják az értelmezés szabadságát. A műfaj japán eredetű, tehát az sem mindegy, milyen fordításban olvasod a verseket, de egyes költőink maguk is írtak haikut: pl. Illyés Gyula, József Attila, Kosztolányi, Utassy József, Pilinszky János, a teljesség igénye nélkül. Az utóbbi időben gyakran választok haikut Fodor Ákostól.
Az ő megfogalmazásában:

"Leírója nem sámán, nem szónok, nem sebész; elolvasója nem alávetett, nem elszenvedő, nem tétlen. Találkozva e fókuszban, oldva oldódhatnak, gyógyulva gyógyíthatnak s válnak, míg vállalják, valami Harmadikká."

És ehhez nincs mit hozzátenni : )

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr72718075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila - SZAPPANOSVÍZ 2011.03.21. 19:41:20

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMIm, – a hűs udvar téglakockavörösén előbb meglapul,majd óvatosan, ágra-bograoszolva előrenyomula szappanosvíz, de megtorpans kis kék fején hol ott, hol itt,szinte meglátni láthatatlan,reszkető, apró csápjait,amint az akadá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása