A négyévnyi tanulás, az utóbbi hetek feszített tempójú felkészülése után eljött a számadás, a maga végsőkig fokozott stresszes állapotával. Íme néhány tipp, amivel könnyebbé, sikeresebbé teheted!

Ha az elmúlt időben kellően odafigyeltél, egyensúlyt teremtettél a kiegyensúlyozott táplálkozás, a tanulás és a pihenés között, nem érhet nagyobb meglepetés: szellemi teljesítőképességed valószínűleg a csúcson van. Tanácsaink abban segítenek, hogy a maximumot hozhasd ki magadból.

Aludj eleget!

Kevés alvás = biztos elvérzés a vizsgán. Nem mindenki számára létszükséglet a napi nyolc óra alvás, van, akinek kevesebb is megteszi, de a vizsgaidőszakban elengedhetetlen a megfelelő óraszámú, pihentető alvás. Persze ezt könnyű mondani,  ha izgulsz és úgy érzed, nem készültél fel teljesen. Egy pohár meleg, mézes tej lefekvés előtt lazító hatású, segít az elalvásban. Ha mégis úgy érzed, inkább tanulással töltöd az éjszakát, ügyelj az egyensúlyra: napközben akár többször is pihenj le, nyújtózz el az ágyadban legalább húsz percre.

Tanulási technikák

A diákok többsége a legrövidebb időn belül a legnagyobb ismeretanyag-mennyiséget igyekszik beletömni a fejébe. Ha már úgyis a fontos adatok kijegyzetelésére szántad az időt, a memóriád javítása érdekében a jegyzeteidet egészítsd ki képekkel, táblázatokkal, írj anagrammákat, emlékeztető cetliket.

Összefoglalásképpen az információkat ötletbörzeszerűen –rajz formájában- akár egy fa leveleiként is megjelenítheted. Különösen sokat segíthet, ha megkéred egyik barátodat, vagy a szüleidet, hogy szúrópróbaszerűen kérdezzenek ki a tanultakból, tegyenek fel a téma kapcsán aktuálisan felmerülő kérdéseket.

Lehet, hogy már te is tapasztaltad, amikor stresszes állapotban vagyunk, az agyunk gondolkodásért felelős területeinek nagy része a feszültség hatására „lekapcsol”. Ilyenkor kitűnő módszer, ha két kezünket a szemeink fölött, a szemöldök és a hajtő között tapintható két homlokdudorra helyezzük. E két pont érintését követően élénkülni kezd a vérkeringés a fontos régiókban, „felgyullad a villany” a fejünkben. 

Az étkezések fontosak!

Lehet, hogy gyorsabb, s egyszerűbb bekapni valamit a konyhában, vagy beugrani valamelyik gyorsétkezdébe, ugyanakkor ez a lehető legrosszabb választás. Fokozott szellemi igénybevétel esetén a tested, a szellemed igenis megköveteli a tápanyagdús, harmonikus táplálkozást. Lényegesen több energiával tudsz tanulni, vagy akár a vizsgán szerepelni, ha testben s szellemben egyaránt felkészülten állsz az érettségi előtt.

Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, a szív- és az agy működését segítő fehérjedús- és kellő mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételeket. Stressz hatására megnő a szervezet vízigénye, az agyi impulzusok továbbítása lelassul, romlik a koncentrációs képesség, s a rövidtávú memória is.

Nagyon fontos, hogy az elfogyasztott folyadék nagyobb részét a víz tegye ki; a cukrozott üdítők cseppet sem járulnak hozzá a jobb teljesítőképességhez, sőt a bennük lévő mesterséges anyagok kiszűréséhez további vízre van szükség. Ideges, feszült helyzetben egy-két pohár szénsavmentes víz szinte azonnali megkönnyebbülést tud eredményezni. 

Lazíts!

Az életünk fontos pillanatai közé tartoznak a pihenés percei, sejtjeink ténylegesen meghálálják a nyugalomban töltött pillanatokat. Igenis szakíts időt arra, hogy NE túráztasd folyton az agyadat. Ülj le a kedvenc tévésorozatod elé, menj el moziba, de a legokosabb, ha a szabad levegőn töltöd a feltöltődés perceit. 

Itt a nagy nap!

Az érettségi napjának reggelén feltétlenül ellenőrizd, hogy minden szükséges eszközt beraktál-e a táskádba. (Toll, papírzsepi, szemüveg, bérlet, csoki, kabala stb.stb.) Legjobb, ha ezeket még előző este összepakolod! Semmi ne maradjon otthon, ami fontos lehet, kár lenne felesleges stresszt okozni magadnak. Nem a legjobb kezdés, ha a vizsgáztatótól kérsz kölcsön tollat!

Oszd be az idődet!

Mikor megkaptad a kérdéseket, próbáld beosztani mennyi idő jut mindegyikre. Amennyire csak lehet, tartsd magad ehhez az időbeosztáshoz! Ne felejts el 10 percet hagyni a végső átnézésre!

Olvass végig kétszer minden kérdést, mielőtt nekiesnél a válaszadásnak. Stresszhelyzetben az ember hajlamos arra, hogy a kérdés felét elolvasva megörüljön annak, hogy tudja a választ, és azonnal írni kezdjen. Ám értékes pontokat veszíthetsz, ha később derül ki, hogy nem jól értelmezted a feladatot! Érdemes olyan kérdéssel kezdeni, amire biztosan tudod a választ, ez önbizalmat adhat a folytatáshoz!

Ne csak a választ írd le röviden! Legyen benne bevezetés és érvelés is, ez pontokat hozhat még akkor is, ha a válasz esetleg nem helyes!

Szabályok szerint

Tartsd be a vizsgaszabályokat! Ne próbálj meg másoktól kérdezősködni, puskát használni. Ráadásul a szabályok megszegése a vizsgázásból való kizárással járhat -érdemes kockáztatni?

Ha esetleg valamelyik vizsgád nem sikerül úgy, ahogy szeretted volna, ne add fel, próbálj a következőre koncentrálni, s azzal javítani!

Sok sikert kívánunk!

Forrás: Kamaszpanasz

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr982993143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása