konyvtarosok 2011.10.25. 19:54

Könyvajánló

Anthony Burgess: Nem fénylik mint a nap

William Shakespeare születésének 400. évfordulója előtt tisztelgett ezzel a könyvvel Anthony Burgess. Will ifjú tizenévesként lép elénk, aki dühös az apjára, mert kivette az iskolából, és kesztyűkészítő inasnak fogta be maga mellé. Máris komoly érdeklődés él benne a lányok iránt, és állandóan verseket próbál írni. Mint minden elégedetlen kamaszt, őt is foglalkoztatja, mit tartogathat számára az élet, elmegy hát egy jósnőhöz, aki fel is fedi a jövő egy részét: „Egyelőre nincs utazás. Itt kell maradnod, amíg meg nem találod a nőt, aki elűz innen. És majd tollat ragadsz, és írni fogsz, mint egy deák. Majd lökdösnek és sürgetnek, hogy még gyorsabban írj. Ezt küldi jövőd: Arany férfit vagy fekete nőt.”

Will jó pár lánnyal kerül szoros ismeretségbe, mielőtt megtalálja azt, akit igazán tud szeretni, és azt, akit elvesz feleségül. Nagy bánata, hogy a kettő nem ugyanaz. Ezek után indul Londonba az arany férfi, a fekete nő, és mellesleg a világhír felé is. Korában elbeszélő költeményei tették híressé, manapság szonettjei és színművei.

 Az Erzsébet-kori Anglia vidéki és londoni élete foglalja keretbe egy rendhagyó kesztyűkészítő napjait, aki egyvalamiben mégsem rí ki a mesteremberek közül: vagyont gyűjt, és megvásárolja szülővárosa legnagyobb új házát – hogy családja megfelelő körülmények között élhessen, ő pedig elegáns helyen halhasson meg.

Forrás: Európa Kiadó

Márai Sándor - Paál Zsuzsanna: Négy évszak inspirációk

Márai Sándor időtlen igazságokat fogalmaz meg a keletkezés és elmúlás összefüggéseiről. Ezt a rendkívüli képességét a Négy évszak című művében nagyon érzékenyen fejezi ki. Ezen alkotása egész életművében emblematikus mű. Az új utat kereső könyv, mint egységes alkotás a 12 hónapról szóló szövegből és a hozzá tartozó 12 művészi igényű képből áll. A könyvbeli képek és szöveg felhasználásával 2010-ben színházi előadás is készült.

Forrás: Libri

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr853312847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása