konyvtarosok 2011.10.31. 23:06

Tudtad-e,...

...hogy november 1-je mindenszentek, november 2. a halottak napja a keresztény világban?

Mindenszentek (latinul: Festum Omnium Sanctorum) a katolikus egyházban a keresztény mártírok és az összes üdvözült lélek (nemcsak a szentté avatottaké) emléknapja, melyről a protestantizmus is megemlékezik. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg. A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később  a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” az emléknapja a 8. században tevődött át november 1-jére, egy kelta ünnep időpontjára.

Az angolszász országokban a mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a halloween, melynek elnevezése az angol All Hallow's Eve kifejezésből származik (magyar jelentése: mindenszentek éjszakája). Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapul a Cluny apátság alá tartozó bencésházakban. Az ünnep a 14. században vált hivatalossá.
E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne nyugtalanítsák az élőket. A bukovinai magyarok még ennivalót is vittek a temetőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr933339503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása