vizes lábnyom.jpgFebruár 2. - A Vizes Élőhelyek Világnapja. A víz nekünk embereknek, és környezetünk élőlényeinek is kiemelten fontos. 1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezményt aláíró országok különböző rendezvényekkel hívják fel az emberek figyelmét a vizes élőhelyek értékeire, az azokban rejlő erőforrások bölcs használatára.

szentbalázs.jpgFebruár 3. - Szent Balázs napja. Az örmény származású püspöknek számos csodája ismert. Elsősorban a torok, a kikiáltók, énekesek védőszentje. Régen a torokgyík (diftéria) ellen a katolikus és görög vallású anyák  Balázs-napkor a templomba vitték a gyermeket, akinek a torkához a pap két keresztbe tett gyertyát tartott, miközben a balázsáldás szavait mormolta. Ez volt a balázsolás. A böjt kezdőnapjának, hamvazószerdának legkorábbi időpontja Balázs napjára következik.

Február 11. - A Betegek Világnapja. Ez a nap 1993-ban került II. János Pál kezdeményezésére a jeles napok közé. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban. A világnap célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését:"

Február 13. -  Csáth Géza író, orvos születésnapja - 1887

bálint nap.jpgFebruár 14.Szent Bálint - Valentin nap. Szent Bálint alakja két szent alakjából olvadt össze az idők folyamán. Mindkét Bálintot lelki betegség, nyavalyatörés és szédülés esetén hívták segítségül. A Bálint napot már középkori naptáraink is számon tartották.Európa-szerte a farsang a párválasztás ideje, amit  a  hagyomány elsősorban Bálinthoz köt. Már a római Lupercalia is az ifjúság párba állásának napja volt – Bálint-nap dátum szerint a Lupercalia vigíliájára esik. A francia és a horvát néphit szerint  a madarak is ezen a napon tartják menyegzőjüket. Angol hagyomány szerint Saint Valentine napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul „valentine”-ja. Ugyancsak valentine a neve a Bálint-napon küldött szerelmi ajándéknak vagy üdvözlő kártyának.

Dsida Jenő: Énekek Éneke, mely a Salamonéámor.jpg

Végy engem, végy a karodra:

rajta pecsét legyek én!

Tégy engem, tégy a szívedre:

rajta pecsét legyek én!

jókai.jpgFebruár 18. - Jókai Mór születésnapja - 1825

Február 21. -  Nemzetközi Anyanyelvi Nap. Banglades javaslatára az ENSZ 1999-ben február 21-ét Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. "Csak az anyanyelvvel nem lehet soha jóllakni, csak attól nem kapunk soha csömört, csak azt fogadjuk magunkba korlátlanul úgy, hogy minden szemerjét azonnal vérré változtatjuk. A többi nyelvből kisebb-nagyobb adagot bírunk el, mint az orvosságból. " (Kosztolányi Dezső)

kommunizmus.jpgFebruár 25. - A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja.

Forrás: Jeles Napok

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr193900400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása