konyvtarosok 2012.02.18. 07:26

Jeles napok

Nemsokára vége a farsangi időszaknak, amely vízkereszttől húshagyó keddig tart. Mit kell tudnunk az ezt követő jeles napokról?

húshagyókedd.jpgHúshagyókedd (idén február 21.)

A farsang utolsó napja, a farsangi mulatságok csúcspontja. További elnevezése: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (utalás a madzagon lógó ételek elfogyására). A név a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A szót általában a latin carnem levare „húst elhagyni” kifejezésből származtatják. Magyarországon és a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, pl. busójárás, vagy a Velencei Karnevál Ezen a napon még mindenki jóllakhat farsangi fánkkal, kocsonyával. A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd.

hamvazószerda.jpgHamvazószerda (idén  február 22.)

A húsvétra való készülés, a 40 napos nagyböjt első napja, amelyen szigorú böjtöt tartottak. (További elnevezése: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, aszalószerda.) Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).Ez a szokás máig fennmaradt: a pap az előző évi virágvasárnapról származó szentelt barka hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára, annak bizonyságára, hogy a halandók porból lettek, s porrá lesznek. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

torkos.jpgTorkos csütörtök (idén február 23.)

Valaha része lehetett a magyar népszokásoknak. Annak ellenére, hogy Hamvazószerdát követi, ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.További elnevezések: zabáló-, torkos-, tobzó-, kövér-, csonka csütörtök, halottak húshagyata, kisfarsang. Régen szokás volt, hogy ezen a napon csak az asszonyok mulattak. Hogy valóban erre a napra utalnak-e a régi elnevezések, még további kutatást igényel. Hazánkban 2006-tól a vendéglátóipar is felelevenítette a szokást.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr884123129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása