jap.JPG

                   Radnai Tamás - Megtalálni Japánt

Radnai Tamás 1949-ben született, a Pannon Egyetem elismert professzora az elmúlt húsz évben több alkalommal járt illetve lakott Japánban. Egyszer kutatási célból, egyszer üzleti út miatt kellett mennie. 1993-ban már írt egy könyvet Japánról méghozzá Levelek Japánról címmel. Radnai az elmúlt húsz év változásait mutatja be a szigetországból. A regény idén jelent meg (2012-ben).

A szerző először kinti,  japán származású munkatársait mutatja be, illetve a kémia rejtelmeit, majd egyre jobban változik a téma és máris a gazdaságnál találjuk magunkat. Ettől függetlenül a könyv nem csak ezekre a száraz tényekre épül, hiszen az író nemcsak hogy élt Japánban, de gyermekei is ott jártak iskolába, így tudja, hogy mi köti le a hallgatóságot. Tulajdonképpen a könyvben a Radnaival történt események olvashatók - nem, a könyv nem memoár, még csak nem is útikönyv - de mindemellett megtalálhatóak benne azok az írói formák, amelyek egy professzortól, tudóstól elvárhatók. Történetei olyan dolgokról szólnak, hogy pl. hogyan kapta nevét a 333 méter magas Tokyo Sky Tree, vagy éppen hogyan kér bocsánatot egy GPS. Megismerhetjük Japán egy olyan arcát, mely már húsz évvel ezelőtt eltűnt, illetve hogy a hivatalnokok a legújabb divatok szerint öltözködnek. Olvashatunk benne a Nozomi nevű szuper expresszről, illetve, hogy a kínai piac termékei őket sem kerülik el, és hogy ez milyen hatással van rájuk. Azt is átélhetjük, hogy mit érzett az író akkor, mikor egy több méter magas szálloda ablakából beláthatott életében először a császári palota zárt falai mögé. Szó esik az árakról, az emberekről, az ételekről, a japánokhoz fűződő viszonyáról, és a meg nem értett japán humorról.  A tragédia oltárán még Fukusimáról is megemlékezik a kötet végén írónk.

Egy szó, mint száz, Radnai Tamás rövid fejezetekben, mindössze 307 oldalon át kínál  izgalmas utazást emlékei között. A Japánba repülni vágyók, vagy azok, akiket ez a kultúra érdekel, nyugodtan olvassák el, mert egy politikával és gazdasággal átszőtt humoros és emberi történetet olvashatnak .

Farkas Brigitta 11. a.

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr544894834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása