konyvtarosok 2013.01.11. 11:17

Tudtad-e...?

22.jpeg

Gyakorlatiasabb olvasmányokra, köztük szigetelési útmutatóra és növényhatározóra cseréli az amerikai irodalom klasszikusait a 2014-től életbe lépő új iskolai tanterv az Egyesült Államokban. Az ötven államból 46-ot érintő új tanterv szerint a kötelező olvasmányok legalább 70 százalékának nem-fikciós műnek kell lennie, ezzel segítve a diákok felkészülését a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedésre. Mindez azt jelenti, hogy  Salinger Zabhegyező című regényét és Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című írását informáló szövegekre cserélik.-- adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

...........................................................................................................................................................................................................

Az iskolai könyvtárakról 2012-ben közreadott KSH-adatok alapján megállapították, hogy 2006 és 2011 között 49,5 ezerről 51,5 ezerre nőtt a dokumentumállomány, miközben a kölcsönzés 10-ről 8,7 ezerre csökkent. Az intézmények száma is fogyott: 4275-ről 3193-ra. Bár az állomány nagyságának növekedése  félrevezető, mert ennek jelentős hányada ingyenes tankönyv, mely valójában nem könyvtári állomány! -- teszi hozzá Szakmári Klára.
Az állomány csökkentése  növelné annak esélyét, hogy a könyvtáros, az állomány istápolása helyett  a használók igényeinek menedzselésével foglalkozhasson .

......................................................................................................................................................................................................

Január elsején megszűnt Móricz Zsigmond műveinek szerzői jogi védettsége, így azok mostantól szabadon kiadhatók. A XX. század első felének egyik legismertebb magyar írója 63 évesen, 1942 szeptemberében halt meg. Móricz műveinek többsége eddig is ingyen hozzáférhető volt a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Mostantól az örökösök engedélye, és a nekik fizetendő szerzői jogdíj nélkül adhatók ki vagy dolgozhatók át az író művei. Egy dolgot természetesen továbbra is tilt a törvény: hogy bárki saját magát tüntesse fel a Légy jó mindhalálig, a Rokonok vagy az Úri muri szerzőjeként.

Forrás: KIT (Könyvtár-Iskola-Társadalom), Index

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr535009673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása