konyvtarosok 2013.01.18. 11:22

Könyvajánló

magyarok.JPGLackfi János: Milyenek a magyarok?

Milyenek is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is. Ez az útikönyv elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hol húzódik a belga-magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.

 

agatha christie_1.jpgRajongóknak: John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Agatha Christie jegyzetfüzeteiből már született egy könyv (Agatha Chistie titkos jegyzetfüzetei), de John Curran, a kéziratos hagyaték feldolgozója abba nem tudott minden érdekességet belezsúfolni. Ami kimaradt, vagy amit ott éppen csak érintett, abból íródott ez a könyv. Agatha Christie életműve hat évtized alatt keletkezett. Curran minden évtized legjellemzőbb műveit járja körül és minden évtizedhez talál érdekességeket is. Itt olvasható először A titokzatos stylesi eset eredeti befejezése, amit fáradságos munkával írt át az egyik jegyzetfüzet kézírásos vázlatából; egy Miss Marple-novella alternatív változata, és egyik legsikerültebb természetfeletti novellájának első verziója. Elolvashatjuk, mit írt a Times-nak arról, hogyan találta ki Hercule Poirot-t. Beleolvashatunk abba a jegyzetfüzetbe, amelyben a mérgek kémiai formuláit és hatásait gyűjtötte. Megtudhatjuk, mit tervezett A sors kapuja utáni regénynek, ami helyett a Poirot első esetei jelent meg, mert a nyolcvannégy éves írónőnek már nem volt ereje új regényre. Ebben a könyvben is rengeteg felhasználatlan regény- és novellaötlet van.De nemcsak befejezésekről lebben fel a fátyol, hanem szokatlan összefüggésekre is rámutat az életmű egyik legjobb ismerője.

 

Nagy_civilizaciok_mindennapjai.jpgDr. John Haywood: Nagy civilizációk mindennapjai

Utazzunk együtt át a történelmen, és fedezzük fel, milyen volt az emberek élete az előző korokban! Ez a gyönyörűen illusztrált enciklopédia bemutatja az ember történelmének valamennyi aspektusát, a mezőgazdaság, a munkamegosztás és a kereskedelem kialakulásától a tudományok, a kézművesség és a technika fejlődésén át a művészet, a kultúra és a szórakozás felemelkedéséig.
A múlt jelentős civilizációit egymás mellé állítva és összehasonlítva felsejlik, melyik milyen szerepet játszott az emberi élet formálásában, míg olyanná vált, ahogyan ma ismerjük. Három ezernél is több fénykép, rajz és táblázat, valamint térképek sokasága szemlélteti, hogyan éltek az emberek a maguk idejében. Megismerhetjük otthonaikat, családi életüket, hiedelmeiket. 120 önálló egység segít lépésről lépésre felelevenítenünk a múltat: miként építették elődeink a piramisokat, hogyan és mit főztek, milyen ruhákat vagy fegyverzetet viseltek.
E kötet nemcsak izgalmas és tartalmas olvasmány, amely látványosságával is felkelti az érdeklődést, hanem kézikönyvként, illetve munkafüzetként is használható. Kiválóan alkalmas otthoni ismeretszerzéshez éppúgy, mint oktatási segédanyagnak.

Forrás: Libri

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr735025084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása