konyvtarosok 2013.02.22. 11:25

Tudtad-e...?

elemi álom.jpgGoogle kontra könyvtáros

Milyen mértékben tudott helyes válaszokat adni a Google azokra a faktografikus (tényközlő, adatközlő) és tematikus kérdésekre, amelyek egy digitális referensz szolgálathoz futottak be?

A kapott eredmény szerint a Google a tematikus kérdések 42%-ában és a faktografikus kérdések 29%-ában produkált helyes választ, amennyiben a keresést kulcsszavakkal végezték, de jóval gyengébben teljesített, ha kérdések formájában folyt a keresés. Az értékelés kimutatta, hogy a közkönyvtárak tájékoztató szolgálata a kérdéseknek minimum az 55%-át helyesen válaszolta meg, vagyis a Google nem tudott jobb eredményt produkálni. :):):)

Nem kell fizetni az Office-ért, itt egy ingyenes alternatíva

Nem biztos, hogy miután vettünk egy új számítógépet, még programokra is maradt pénzünk. Irodai csomag nélkül azonban elképzelhetetlen a munka.
Szerencsére ma már számos ingyenes program tölthető le, így akkor sem kell nélkülöznünk az irodai csomagot, ha nincsen pénzünk mondjuk a Microsoft Office-ra. Egy remek alternatívát jelenthet például a Kingsoft ingyenes irodai csomagja.
A csomag erről az oldalról tölthető le -- http://www.kingsoftstore.com/kingsoft-office-freeware.html . Az exe fájlra kattintva telepíthetjük. A települése után három ikont tesz ki a windowsos asztalra, egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő és egy prezentációkészítő ikont.

pszt2.jpgSecretum levéltár – A Vatikán titkai

A vatikáni titkos levéltárban sok ezer méter hosszú az a polcrendszer, amin titkos dokumentumokat tartanak. 1300 éve épül az archívum, bőven akadnak megfejtendő rejtvények.
A titkot mérföldben is mérhetik. A Vatikán titkos levéltárában, a Secretumban 52 mérföld, vagyis 83,7 kilométer hosszú azon könyvek sora, amely polcokon és szekrényeken keresztül kanyarog. Roppant mennyiségű elrejtett ismeret, titkos levelezés uralkodókkal, bizalmas jogi anyagok. Töredékük sem hagyhatta el az archívumot eddig...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr875098107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása