konyvtarosok 2013.03.18. 09:46

Tudtad-e...?

i love.jpgKönyvtárosok e-könyv használata (felmérés)

Használ-e ekönyv-olvasót? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
16 - Igen, rendszeresen.
5 - Néha.
24 - Nem jutok hozzá, de tervezem.
13 - Nem érdekel a dolog.
-- Jó jel, hogy a könyvtárosok túlnyomóan használják, vagy terezik használni a technikai lehetőséget -- azaz az innovatív használókkal egy húron igyekeznek pendülni.

 

Ezeréves könyveket adnak ki 3d-ben

Az értékes régi köteteket többnyire üvegvitrinekben őrzik a könyvtárak, archívumok, így az érdeklődők nem tudnak belelapozni az értékes nyomatokba. A hannoveri Cebit informatikai vásáron azonban bemutatták a Fraunhofer Intézet új 3D-s technikáját, amely elérhetővé teszi a régi nyomatokat.
A felhasználók a könyveket egy nagy képernyőn vehetik szemügyre, és a kamera által rögzített kézmozdulataikkal irányítva megforgathatják, kinagyíthatják és lapozgathatják a kivetített köteteket.
'Legrégebbi digitalizált könyvünk több mint ezer éves' -- mondta el Paul Chojecki projektvezető. A háromdimenziós szimulátorral a könyvkereskedéseket is meg kívánják szólítani. A vásárlók így a már elfogyott vagy még kereskedelmi forgalomba nem került könyvek között is válogathatnak.

Gigantikus gyűjtemény
Az immár fél évszázados múltra visszatekintő Országos Idegennyelvű Könyvtár országos feladatkörű, nyilvános világirodalmi és nyelvtudományi szakkönyvtár, amely a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációs központja. A 2010-ben 'Az év könyvtára' címet elnyerő intézmény 6000 beiratkozóval és 35 ezer látogatóval büszkélkedhet évente. Gyűjteménye gigantikus: közel 400 ezer 148 nyelvű dokumentum és 30 ezer kötet -- 32 nyelvű -- folyóirat lelhető fel a létesítményben, amely természetesen magában foglalja a magyarországi nemzetiségek irodalmát.

Három eszköz prezentációk készítéséhez

Legtöbben a PowerPointot használják prezentációk készítéséhez, de egyre többen vetik be a magyar startupként induló Prezi megoldását is. Más eszközöket viszont kevesen ismernek, pedig a DragonWeben megjelent írás szerint mindkettőnél van egyszerűbb és intuitívabb, ráadásul teljesen ingyenes lehetőség is. -- http://www.dragonweb.hu/blog/prezentacio-a-hagyomanyos-megoldasokon-tul/

 

Forrás: KIT



A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr305134400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása