konyvtarosok 2013.04.19. 13:39

Könyvajánló

műalkotások.jpgBercsek Péter: Műalkotások a Margitszigeten (Ismeretterjesztő gyűjteményes összeállítás)

"A rómaiak margitszigeti erődítményeiből a kutatók csak építőkő és alapfal maradványokat találtak. Árpádházi királyaink uralkodása idején épült műalkotások a tatárdúlás, majd a 150 évig tartó török uralom idején rommá váltak, és a romokat az áradások hordaléka csaknem teljesen betemette. Régészeti kutatásoknak köszönhetően ezek rekonstruált, valamint rom maradványait láthatja a közönség.
A Margitsziget tájkép angolparkja a 19. században alakult ki, ahol mintegy élő műalkotás fogadja be a kor, valamint a 20. század építészeti és szobrászművészeti alkotásait. Ezek közül a szigeti ostrom idején a legtöbb rommá vált, vagy károsodott. Könyvemben a múlt emlékezetes létesítményeit, valamint az eltünt, de irodalmi adatokból ismert, és a napjainkban látható alkotásokat szeretném bemutatni. Szerencsés körülménynek tartom, hogy az 1960-as, 1970-es években a Margitsziget üzemvezető főkertésze lehettem. Feladataim közé tartozott a műalkotások környezetének rendezése, parkfenntartása. Emlékeim és napjaink tapasztalatai arra késztettek, hogy Műalkotások a Margitszigeten című könyvem 144 színes fotóval kiegészítve, a szigetre látogatók számára tájékoztatást és eligazodást nyújtson." (Bercsek Péter)

50 dolog.jpgGrüll Tibor: 50 dolog, amit nem képzeltél volna a rómaiakról

Vajon az ókori Rómával kapcsolatban kinek jutnának ma eszébe az alábbi szavak: hiperinfláció, turizmus, talajszennyezés, analóg számítógép, női emancipáció, pláza, ablaküveg, Barbie-baba, jégszekrény, vízimalom, műfogsor, művégtag, napilap, folyószabályozás, vegyi hadviselés? A kötet ötven írása a fentieken kívül még számos más, korunk embere számára is érdekes és meglepő témát foglal össze könnyed, olvasmányos stílusban.

 

 

 

 

 

mme tussaud.jpgMichelle Moran: Madame Tussaud - A francia forradalom regénye

Ki ne hallott volna Madame Tussaud-ról, akinek világhírű londoni panoptikumában manapság turisták milliói fordulnak meg? És ki hallott már Marie Grosholtzról, a svájci származású, ambiciózus fiatal nőről, aki az 1700-as évek végén Párizsban élt? Pedig a két személy egy és ugyanaz. A tehetséges Marie nagybátyjától tanulja meg a viaszszobor-készítés minden titkát. A család panoptikumot tart fenn Párizsban, és a népszerű intézménybe csak úgy özönlenek a látogatók, hiszen ez nem afféle múzeum: itt mindig az aktuális események főszereplőit láthatják viszont, viaszból megformázva. Eseményekben pedig ez idő tájt nincs hiány. Franciaországot éhínség sújtja, a királyi családot mind hevesebb gyűlölet övezi, és rövidesen kitör a forradalom. Marie-nak, aki nem csupán a királyi családdal áll közvetlen kapcsolatban, de a forradalmi vezetők többségét, köztük Robespierre-t, Marat-t, Desmoulins-t, Lafayette-et is jól ismeri, ügyesen kell lavíroznia a napról napra változó politikai helyzetben. Fejek hullanak, tombol a terror, az emberi élet mit sem ér. A véres leszámolások közepette Marie is megalkuvásokra kényszerül, ám eljön a perc, amikor szembeszáll a kegyetlen hatalommal és csak a szerencsén múlik, hogy ez a döntése nem a guillotine alá juttatja, hanem végül is a híres Madame Tussaud-vá teszi. Michelle Moran fiatal kaliforniai író történelmi regények szerzőjeként vált népszerűvé, történetei számos nyelven olvashatók.

Forrás: Libri

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr125232957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása