...70 éve fedezték fel a Lascaux-i barlangrajzokat?

Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Lascaux-barlang (Dordogne, Franciaország) a kréta időszakból származó mészkőhegységben helyezkedik el, mintegy 250 méter hosszú és 30 méter mély. Egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része 15-17 ezer éves. A barlangot 1940 szeptemberében fedezte fel négy gyerek (és egy kutya). Állagának megőrzése azóta is állandó problémát jelent. A második világháború után megkezdődött a turistaroham: a barlangot naponta 1800 látogató tekintette meg.1963-ban a párizsi kormány bezáratta, mivel a széndioxid és más fertőző anyagok következtében helyrehozhatatlan károk keletkeztek a festményeken. Ma már csak évente egy-két napra nyitják meg a helyet, hogy a szakemberek felmérjék a műemléken végbemenő változásokat. Az évfordulóra eddig ritkán, vagy sosem látott fotókat tettek közzé!

 

1 komment

Címkék: tudtad e

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolyhir.blog.hu/api/trackback/id/tr592323686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyoz 2010.11.11. 12:42:15

Az emberi élet véges, a művészet örök,
Amióta létezik az emberi értelem, létezik művészet is. Ezért olyan csodálatosak ezek a barlangrajzok - hiszen az őskor embere megörökítette számunkra azt, ami számára a legfontosabb volt, az állatokat és természetet.
süti beállítások módosítása